Bank of platform?

De Ondernemer, 03-07-2018 – Financiering vinden is lastig. Martijn Lentz is adviseur en expert op gebied van MKB Financiering bij de Kamer van Koophandel en vertelt dat platforms uitkomst kunnen bieden.

Ondernemers die op zoek zijn naar geld, maken in toenemende mate gebruik van financieringsplatformen. Waar ze voorheen vooral waren aangewezen op traditionele bancaire producten als rekening-courantkrediet of een lening voor bepaalde tijd, wordt hen tegenwoordig door meerdere partijen maatwerk geleverd. Platformen zijn er daar één van.

Bij het eerste type platform investeert de partij zélf in bedrijven. Allerlei soorten investeerders vertrouwen het platform hun geld toe, maar ze kunnen niet bepalen in welk bedrijf hun geld uiteindelijk wordt geïnvesteerd. De ondernemer op zijn of haar beurt heeft alleen met de online kredietverstrekker te maken. Spotcap is er zo een.

Business angels

Het tweede type platform, dat al meer trekken heeft van een marktplaats waarop vraag en aanbod samenkomen, wordt gevormd door business- angelnetwerken. Ondernemers die geld nodig hebben, melden zich met hun businessplannen aan en de leden van de gesloten groep vermogende investeerders achter het platform kijken aan wie ze hun geld toevertrouwen. Wie de investeerders zijn, is uiteindelijk alleen aan de betrokken partijen bekend. Matchinvest en Investormatch zijn zulke platformen.

Crowdfunding

Platformen als Geldvoorelkaar, Collin Crowdfund en Funding Circle, zijn volledig transparant. iedereen kan zien welke bedrijven geld nodig hebben, hoeveel, en waarvoor precies, en iedereen kan investeren. Investeerders bepalen zelf hoeveel geld ze in welk bedrijf willen steken. Doorgaans gaat het om kleinere bedragen. Platformen zoals Capsearch, Xattu, Funding Options en NLInvesteert brengen al het aanbod in kaart en adviseren bedrijven.

Banken, die vroeger alleen eigen financieringsvormen aanboden, hebben de platformen de laatste jaren ook ontdekt. Zo werkt ABN Amro samen met Opportunity Network en Rabobank met Funding Options.

Open platform

Een open platform dat zich richt op echt vermogende particulieren is NPEX, een effectenbeurs voor mkb-bedrijven. Waar de eerste drie soorten platform zich vooral op start-ups richten, is NPEX meer iets voor bedrijven die al een heel track record hebben. De bedragen die er geïnvesteerd worden, zijn doorgaans aanzienlijk hoger. Bij NPEX worden aandelen en obligaties verhandeld, en kan het publiek geld in aparte investeringsfondsen steken.

Bron: https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/173785/opties-financiering-rond-krijgen 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s