Vorderingen uitbesteden

Werkkapitaal kost geld. Wat zijn de mogelijkheden om de kosten hiervan te drukken?

Martijn Lentz over kosten werkkapitaal

29 mei 2018 – De Ondernemer – Als ondernemer heb je uiteraard geld nodig om de periode te kunnen overbruggen tussen het leveren van je product of dienst en het moment dat je factuur wordt voldaan. Maar als je afnemers meteen zouden betalen, zou je met veel minder werkkapitaal toe kunnen. Uitgaande van een gemiddelde betalingstermijn van veertig dagen, scheelt dat 10 tot 12 procent. Betalingstermijnen van dertig dagen zijn in Nederland de norm. Vorig jaar is een wet aangenomen die de termijn maximeert op zestig dagen. Dat heeft z’n effect gehad. Vorig jaar bleek de gemiddelde betalingstermijn 40,5 dag te zijn, een halve dag korter dan het jaar ervoor.

Derde partij

Om je werkkapitaal zo laag mogelijk te houden, moet je dus snel factureren en contact opnemen met je klant als de betaaltermijn wordt overschreden. Een andere mogelijkheid is gebruik maken van factoring, waarbij een derde partij meteen jouw vordering op je afnemer overneemt. Dat gebeurde vroeger alleen bij grote bedragen en vaak ook bij klanten die niet snel over de brug kwamen, maar tegenwoordig kan het al bij kleine, probleemloze facturen.

Nieuwe aanbieders als Voldaan, InvoiceFinance, Debiteurenbeurs, Boozt24 en New10 hebben zich op die markt begeven. Waar de kosten van factoring vroeger konden oplopen tot 40% van het factuurbedrag voor risicovolle vorderingen, is dat door de veranderende markt flink gedaald. De nieuwkomers vragen slechts 4 tot 6 procent van het factuurbedrag.

Kredietwaardigheid

Factoring is vooral interessant als je vermogen veel kleiner is dan je omzet, maar ook als je tijdelijk financiële problemen hebt. Factorbedrijven kijken immers alleen naar het betaalgedrag en de kredietwaardigheid van jouw klanten. Sinds kort zijn er ook financiers die je een voorschot geven op de pinbetalingen in je bedrijf. Dat is vooral handig voor winkeliers en horecaondernemers. Omdat financiers precies zien hoeveel geld jij dagelijks via je pinapparaat ontvangt, kan een bedrijf als Pinvoorschot inschatten wat ze jou op basis daarvan kunnen voorschieten. Natuurlijk kun je gebruik maken van traditionele instrumenten als een tijdelijke lening of rekening courant-krediet bij je vaste bank, maar er is tegenwoordig veel meer mogelijk om je werkkapitaal te vergroten.

Schermafbeelding 2018-06-01 om 22.16.14

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s