Nederland wederom beste condities ter wereld voor ondernemers

Nederland heeft voor de tweede keer op rij de beste condities ter wereld om te ondernemen. Dat blijkt uit de Global Entrepreneurship Monitor 2017/2018. Ten opzichte van 2016 zijn met name de toegang tot financiering en overheidsondersteuning voor ondernemers verbeterd. 

Tweede keer op 1

In de Global Entrepreneurship Monitor (GEM) van 2015 bezette Nederland de tweede plaats (achter Zwitserland). Daarvoor stonden wij op positie 3 (2014; 2013; 2012), 5 (2011) en 14 (2009). De score van Nederland is met 3,3% gegroeid ten opzichte van 2016. Indonesië en de Verenigde Arabische Emiraten stormen de top 3 binnen en stoten Zwitserland en Estland naar plaatsen 4 en 5.

Nederland doet het met name goed door de aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs, overheidsondersteuning voor ondernemers en een goede infrastructuur.

Schermafbeelding 2018-03-05 om 09.29.20

Betere toegang tot financiering en overheidsondersteuning

De toegang tot financiering, overheidsondersteuning  en commerciële en professionele infrastructuur zijn verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Nederland staat in de GEM bekend als een door innovatie gedreven economie. Voor innovation-driven economieën liggen de grootste beperkingen voor ondernemerschap volgens GEM in ondernemerschapsonderwijs op de basisschool, overheidsbeleid op gebied van belastingdruk en regelgeving, R&D transfer en ondernemingsfinanciering. Juist op deze punten doet Nederland het relatief goed.

Schermafbeelding 2018-03-05 om 07.13.27

Beperkingen

Naast inzicht in het ecosysteem voor ondernemers, brengt de GEM ook ondernemerschapsintenties en ambities in kaart. Daar is nog wat te winnen. Het valt op dat Nederlanders wel kansen zien in het ondernemerschap (plaats 4 van 54), maar in vergelijking relatief lage intentie hebben om te ondernemen (plaats 46), hun competenties laag inschatten (plaats 36) en relatief meer angst hebben om te falen (plaats 42).

Schermafbeelding 2018-03-05 om 07.13.42

Global Entrepreneurship Monitor 2017/2018 report: http://gemconsortium.org/report/50012 en data: http://www.gemconsortium.org/data/key-nes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s