7 succesfactoren voor ophalen financiering

Financiering vinden is moeilijk. Waar moet je op letten? Zeven indicatoren die voorspellen of je als ondernemer succes zal hebben bij het vinden van financieren. 

1. Kennis en inzicht

De eerste graadmeter is
of je genoeg financiële kennis en/of financieel inzicht hebt. Als jij prog- noses kunt maken en problemen kan voorzien, heb je niet alleen bij inves- teerders een streepje voor, maar ook bij banken.

2. Garantie bieden

Of je een onderpand hebt of op een andere manier garantie kunt bieden aan financiers, is de tweede belangrijke factor als je geld wilt krijgen. Dat kan je eigen huis zijn, maar ook goederen of machines. Bij alternatieve financie- ring als business angels en venture capital speelt dit een beperktere rol.

3. Ervaring

Als je eerder met een finan- cieringsvraagstuk hebt geworsteld, maak je meer kans. Je weet wat banken en investeerders verwachten.

4. Deskundige

Goede adviseurs kunnen je daar ook bij helpen. Ze maken jouw business- model misschien niet beter, maar voorkomen dat je bij de aanvraag fouten maakt.

5. Type rechtsvorm

Business angels en venture capital-bedrijven doen het liefst zaken met een bv of nv, omdat ze aandelen wil- len. Banken daarentegen zien liever eenmanszaken of vofs, omdat ze zo min mogelijk afstand willen tussen hun financiering en de ondernemer.

6. Starters

Als startende ondernemer heb je het altijd moeilijker, omdat je nog geen resul- taten kunt laten zien.

7. Sector

In de dienstverlenende sector is het moeilijker
om geld te krijgen dan wanneer je een product maakt of verkoopt. In dat laatste geval kunnen geld- schieters immers voorraden of bedrijfsmiddelen als onderpand gebruiken.

Andere opties

Naast banken, investeerders en crowdfundingplatforms

zijn er tal van financierings- mogelijkheden voor ver- schillende risicocategorieën. Op internet zijn aanbieders makkelijk te vinden. Er bestaat nog geen keurmerk voor hun betrouwbaarheid, maar een vergunning of ontheffing van de AFM biedt enig houvast. Daar- naast kun je nagaan of een aanbieder is aangesloten bij een brancheorganisatie.

 

Martijn Lentz is adviseur voor ondernemers en expert op gebied van MKB Financiering bij de Kamer van Koophandel.

Dit artikel stond op dinsdag 26 september 2017 in De Ondenemer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s