Capital Tour XXL tourguide: Op de fiets startups aan financiering helpen

Van 25 t/m 29 september staat Amsterdam in het teken van startups en financiering, met Amsterdam Capital Week. Meer dan 20 events zullen er plaatsvinden rondom vragen over hoe je je bedrijf kunt laten groeien en geld ophaalt. Tijdens Capital Tour XXL help ik als een van de tourguides startups in hun weg naar financiering door met hen langs investeerders te fietsen.

€’s, €’s, €’s

Als startup maak je je grofweg druk over drie dingen: je business model, je skills/team en funding. Om je bedrijf snel te laten groeien ‘verbrand’ je constant geld. Om dat bij te houden moet je meerdere financieringsrondes ophalen. En als je dan bedenkt dat het ophalen van één ronde je al gemiddeld 6-18 maanden kan kosten, is financiering een dagtaak. Tijdens de Amsterdam Capital Week leg ik alles vast wat je als startup kan helpen om gemakkelijker aan geld te komen. En tijdens de Capital Tour XXL doe ik dat als tourguide waarbij ik een groep startups begeleid langs diverse investeerderskantoren.

Fietsend door het financieringslandschap

“We zagen een behoefte bij startups in hun zoektocht naar funding om op een informele manier in contact te komen met investeerders.” Aldus Simone Schoutens van Capital Tour XXL over hoe het event is ontstaan: “Mijn vorige werkgever Professional Rebel organiseerde al eerder startup tours, waarbij corporate organisaties op de fiets langs startups gaan om zo te kunnen leren over hun innovatieve oplossingen en nieuwe manieren van werken. Naar aanleiding hiervan kwamen we op het idee om startups op de fiets investeerderskantoren te laten bezoeken.”

Laagdrempelig contact leggen

Startups ervaren een drempel om met investeerders in contact te komen. Je kijkt toch wat tegen een investeerder op en twijfelt over hoe je hem aanspreekt. Tegelijk zijn veel investeerders niet gemakkelijk vindbaar omdat ze niet overstelpt willen worden door geldzoekende bedrijven. Wat maakt Capital Tour XXL zo succesvol? Simone: “Startups kunnen in een dag het investeerderslandschap in een stad ontdekken en op een informele manier in contact te komen met investeerders. Eenmaal op het kantoor kunnen de startups de investeerders alles vragen wat zij willen weten over het ophalen van geld. Doel hiervan is om de toegang tot investeerders laagdrempeliger te maken, oftewel ‘demystify the world of capital’.”

Vroegtijdig in gesprek

Ik sprak vooraf Arthur Nobel, Co-founder Flexpat over waarom hij meedoet met de Capital Tour XXL : “Wij willen vroegtijdig in contact komen met investeerders en een relatie opbouwen in aanloop naar de investering die wij halverwege volgend jaar op willen halen. Maar belangrijker nog willen we feedback ophalen in de markt over onze voortgang, business case en aanpak om onszelf te verbeteren. Wij komen graag zowel met investeerders als mogelijke klanten in contact, daarmee is een event als de Capital Tour XXL onze weg naar succes.”

Martijn Lentz is blogger en expert op het gebied van mkb financiering en werkt als productmanager financiering bij de KvK. De Capital Tour XXL vindt plaats op 28 September 2017. Meer info? Zie capitaltourxxl.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s