Financial Literacy: factor voor succes

Parijs, 07-06-2017 Deze week vond in Parijs de eerste Financial Literacy and Entrepreneurship workshop plaats. Aanwezig, de meest vooraanstaande experts ter wereld in dit vakgebied: Global Financial Literacy Excellence Center, emLyon business school, OECD, Europese Commissie, NEFE, Euronext én de Nederlandse Kamer van Koophandel.

KvK

De KvK? Jazeker, want zij hebben baanbrekend onderzoek gedaan naar de status van de financiële geletterdheid van Nederlandse ondernemers. Wat bleek: meer dan de helft van de ondernemers in Nederland geeft aan dat hij/zij op een of meerdere vlakken over onvoldoende financiële kennis beschikt.

Financiële geletterdheid in de wereld

Het is slecht gesteld met de financiële geletterdheid van mensen. Uit grootschalig onderzoek van GFLEC en de Wereldbank blijkt dat wereldwijd slechts 1 op 3 volwassenen financieel geletterd is. In de wereldwijde vergelijking doet Nederland het dan wel relatief goed (66%), maar toch is dus een op de drie volwassen Nederlander niet financieel geletterd.

Maxima-le aandacht

Het onderwerp financiële geletterdheid krijgt meer en meer aandacht. Zo stond het thema in 2016 op de agenda van de G20-top en werd eind mei de nieuwe wereldwijde OECD PISA data van studenten gepubliceerd. En wie was daar ook aanwezig? Onze Koningin Maxima. Al tientallen jaren zet zij zich in voor het vergroten van de financiële kennis van mensen en met name ondernemers. Zo is ze erevoorzitter van het platform Wijzer in Geldzaken, Lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering en Speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Maxima-le aandacht dus voor dit onderwerp.

Bewuste keuze

Dagelijks wordt van ons gevraagd om vele financiële beslissingen te nemen. Als consument, als huishouden en als werknemer of ondernemer. We doen boodschappen, bekijken ons banksaldo, sparen, vergaren inkomen. Financiële geletterdheid stelt ons in staat om deze financiële beslissingen te begrijpen en een bewuste keuze te maken.

Financiële geletterdheid en ondernemers

Vergeleken met andere sociale groepen – niet-werkenden; werknemers; zelfstandig loonvormers – is de financiële geletterdheid van mkb ondernemers hoger. Dat is ook nodig, wat het ondernemerschap vraagt om veel meer en complexere financiële beslissingen dan in andere situaties. Er wordt een levendige discussie gevoerd of mensen met hogere financiële geletterdheid vaker een bedrijf voeren, of dat juist het voeren van een bedrijf kansen biedt om je financiële kennis te vergroten. Dat deze twee variabelen elkaar beïnvloeden is zonder twijfel. En ook het succes van ondernemers hangt nauw samen met de mate van financiële geletterdheid.

Kennis verbeteren

Slechts 18% van alle ondernemers in Nederland heeft additionele training of opleiding gevolgd om hun eigen financiële kennis te verbeteren. Ik raad iedere ondernemer aan om in ieder geval een basiscursus boekhouden te volgen. Wil je je toch eerst zelf oriënteren, gebruik dan het Geldboek voor Ondernemers als basis om de financiële en administratieve kant van je bedrijf beter te begrijpen. Het Geldboek is een uitgave van Kamer van Koophandel, Nibud en Zuidweg&Partners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s