7 redenen waarom je als ondernemer zelf goede financiële kennis wilt hebben

1. Je doet waarschijnlijk zelf je boekhouding

Er is een grote kans dat je zelf je boekhouding doet. De helft van alle ondernemers doet namelijk vrijwel alle geldzaken zelf. Als zij al externe ondersteuning inschakelen is dat vooral bij zaken die op korte termijn noodzakelijk zijn. Dat is opmerkelijk omdat juist financieel vooruitkijken belangrijk is om ongewenste situaties te vermijden of op voorhand bij te sturen. Met sterk financieel inzicht regel je de dingen die verplicht zijn op tijd en kijk je met vertrouwen naar de toekomst.

2. Je bent zelf aansprakelijk

De meeste ondernemers in Nederland hebben een eenmanszaak. Je bent dan aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van de eenmanszaak. Er is geen onderscheid tussen privé- en bedrijfsvermogen. Eventuele schuldeisers van het bedrijf kunnen ook aanspraak maken op privébezit. Als het bedrijf failliet gaat, dan gaat de ondernemer zelf ook failliet. Neem dus je verantwoordelijkheid en werk aan je financiële kennis.

3. Het hoort er gewoon bij

Jacqueline Zuidweg, directeur Zuidweg & Partners: “Ondernemen is vallen, opstaan en weer doorgaan, dat zal iedere ondernemer herkennen. Ondernemers zijn heel gedreven en doen graag ‘hun ding’. Financiën staan meestal niet hoog op de prioriteitenlijst, maar is een onlosmakelijke schakel voor goed ondernemerschap.” Zo krijg je zonder offerte waarschijnlijk geen opdracht en zonder factuur niet betaald.

4. Integratie van cijfers

Cijfers maken meer en meer deel uit van de kern van je bedrijf. Dat zie je ook in onze economie waarin de financiële sector vandaag de dag een sleutelrol vervult. Het automatiseren en integreren van bijvoorbeeld je voorraadbeheer en debiteuren- en crediteurenbeheer zorgt er voor dat je op ieder moment van de week zicht hebt over hoe je bedrijf er op dat moment voor staat. Dan moet je die natuurlijk wel kunnen lezen en begrijpen wat dat betekent.

5. Vermijd ongewenste situaties

Ruim de helft van de ondernemers heeft in de afgelopen drie jaar te maken gehad met een ongewenste financiële situatie. Een kwart van de ondernemers heeft privémiddelen ingezet om zakelijke tekorten te compenseren. Goede financiële kennis helpt je om deze signalen eerder te herkennen.

6. Scheidt geldzaken zakelijk en privé

“Juist als zelfstandige, met wisselende inkomsten en beperkte aanspraak op sociale zekerheid, is het belangrijk grip op de financiën te hebben.” Aldus Gerjoke Wilmink, directeur Nibud: “Waar het vaak misgaat, is dat de privé-financiën en zakelijke financiën niet goed gescheiden worden.”

7. Beter resultaat!

Misschien wel de allerbelangrijkste reden: Ondernemers die aangeven zelf over voldoende financiële kennis te beschikken doen het beter dan ondernemers die daar over twijfelen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Grip op de Tent’ van de KvK.

Aan de slag

Wil je zelf aan de slag met je geldzaken? Gebruik het Geldboek voor Ondernemers als basis om de financiële en administratieve kant van je bedrijf goed te regelen. Zo houd je zicht op hoe je onderneming er financieel voor staat. Het Geldboek is een uitgave van Kamer van Koophandel, Nibud en Zuidweg&Partners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s