Nederland beste ecosysteem voor ondernemers ter wereld

Nederland is het land met de beste condities om te ondernemen ter wereld. Estland en Zwitserland maken de top3 compleet. Dat blijkt uit de Global Entrepreneurship Monitor 2016/2017. Vooral de financiering voor ondernemers en commerciële en professionele infrastructuur zijn in de afgelopen periode verbeterd, waardoor Nederland nu op de eerste plaatst staat.

Netherlands first!

In de Global Entrepreneurship Monitor van 2015 bezette Nederland al de tweede plaats (achter Zwitserland). Daarvoor stonden wij op positie 3 (2014; 2013; 2012), 5 (2011) en 14 (2009). De score van Nederland is overall met 2,5% gegroeid ten opzichte van 2015. Nederland staat internationaal op nummer 1 als het gaat om ondernemerschapsonderwijs en de openheid van de interne markt.

Nederlanders zijn in verhouding hoog opgeleid. Dat heeft niet zo zeer effect op de keuze van iemand om te gaan ondernemen, maar wel op de kans op succes. Daarnaast zijn we in Nederland sterk digitaal vaardig en spreken we goed Engels.

Financiering en infrastructuur in de lift

Vooral op de punten ‘Financiering voor ondernemers’ (van 25 naar 3; +22) Commerciële en professionele infrastructuur (van 41 naar 4; +37) en fysieke en diensten infrastructuur (van 14 naar 2; +12) zijn we er relatief het meeste op vooruit gegaan sinds 2011. We waren in 2011 internationaal al goed op gebied van overheidsprogramma’s, R&D transfer en de openheid van de interne markt.

De financieringsmarkt voor het MKB heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Banken die de vingers op de knip hielden tijdens en na de crisis, de opkomst van allerlei alternatieven zoals crowdfunding, kredietunies en fintech startups en het Ministerie van Economische Zaken dat met een Actieplan MKB Financiering kwam en recent het landelijke investeringsfonds InvestNL oprichtte.

Verbeterpunten

Maar er zijn ook kansen voor verbetering. Wij Nederlanders scoren zeel laag op gebied van ambitie (plaats 60/65). Ook hebben we niet zo’n hoge pet van de status van ondernemers ten opzichte van andere beroepskeuzes (plaats 46). Daarnaast twijfelen we naar verhouding veel aan onze ondernemersvaardigheden en capaciteiten (plaats 49).

Dat komt overeen met eerdere uitspraken van Hoogleraar Erik Stam: “Ik zie toch dat het deel dat ambitie heeft om door te groeien consistent laag blijft. Het kan dat er nu een omslag komt. Maar misschien hebben investeerders wel gelijk: die zeggen dat Nederlanders snel tevreden zijn. Dat is niet zozeer alleen in Nederland het geval, denk ik. Het is een probleem voor heel Europa.”

Programma’s zoals NLGroeit helpen ondernemers om aan hun ondernemingsvaardigheden te werken. Zo koppelt NLGroeit groeiondernemers aan een mentorennetwerk met succesvolle founders en CEO’s van Nederlandse topondernemingen.

Global Entrepreneurship Monitor 2016/2017 report: http://gemconsortium.org/report/49812 en data: http://www.gemconsortium.org/data/key-nes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s