8 verklaringen waardoor ondernemers en investeerders elkaar niet vinden

Ondernemers zijn op zoek naar passende financiers en investeerders naar kansrijke bedrijven. Een kwestie van 1+1=2 zou je zeggen. Maar investeerders klagen over onvoldoende interessante proposities. En veel ondernemers weten maar geen geld op te halen. Hoe komt dat toch? In deze blog 8 verklaringen waardoor ondernemers en investeerders elkaar niet vinden.

1. Was sagen Sie?

Een andere taal is knap lastig, maar dat geldt alleen in het buitenland. Ook investeerders kijken heel anders naar de wereld. Jij wilt een goed inkomen, zij ROI (Return on investment, Red.). En dan van termen als exitstrategie, due dilligence, multiple, escrow, IPO nog maar te spreken. Toch is het belangrijk om een woordje ‘over de grens’ te spreken, om de persoonlijke klik te bevorderen. Bezoek dus eens een investeerdersborrel, ga naar die lezing of verplaats je in de huid van jouw toekomstige Business Angel.

2. Een op vierhonderd

Gemiddeld ontvangt een Business Angel of Venture Capital fonds 300-400 business plannen per jaar. Hun uitdaging is om daaruit de één, misschien twee beste te kiezen. Als je dat weet ga je met andere verwachtingen het gesprek in. En voelt die afwijzing al een stuk minder pijnlijk.

3. Schaalbaar=financierbaar

Risico-investeerders mikken op waardevergroting. Bedrijven waarin zij investeren groeien idealiter met meer dan 20% per jaar. Het verschil in waarde tussen moment van instappen en verkopen levert rendement op hun investering. Is jouw bedrijf niet schaalbaar? Dan passen Business Angels en Venture Capital niet echt bij jou.

4. Warm benaderen

In contact komen met een investeerder kan op verschillende manieren. Je kunt hem ‘koud’ benaderen via telefoon of mail, via je netwerk of de investeerder kan jou vinden. Belangrijk want uit onderzoek blijkt dat totstandkoming van het contact via het netwerk het meest succesvol is. De kans op slagen van het opsturen van je investeringsvoorstel is haast nihil.

5. Branche

Niet in dezelfde branche, dan lig je een streepje achter. De meeste investeerders zijn zelf ondernemer of zijn dat geweest. Zij hebben expertise, ervaring en een netwerk in een bepaalde branche of sector en willen investeren in iets dat in hun straatje ligt. Doe je wat anders, dan is het niet voor hen. Maar wellicht kunnen ze je wel introduceren bij een andere investeerder.

6. Afstand

Eén tot anderhalf uur rijden. Actieve investeerders komen een aantal keer per maand langs om te zien hoe het gaat. Daarvoor willen ze geen uren in de auto zitten. Een uur tot anderhalf uur vinden ze nog te doen, maar verder dan dat dan gaat het niet door.

7. Bedrag en investeringsronde

De vuistregel is dat Business Angels investeren tussen €50.000-250.000 en Venture Capital fondsen vanaf €500.000. En ook de ondernemingsfase en investeringsronden zijn van belang. Zo hoef je meestal zonder werkend prototype of eerste klanten nog niet aan te kloppen.

8. Op ieder potje past een dekseltje

Maar er is hoop. Voor (haast) ieder investeringsdoel bestaat tegenwoordig een financieringsproduct. Het is vooral een kwestie van de juiste te vinden. Zo staat het ook op de balans, activa tegenover passiva. Een nieuw pand of bedrijfsmiddel financier je met een hypothecaire lening of leasing. Voor innovatie en groeifinanciering kun je kijken naar Business Angels en Venture Capital. En debiteuren financier je bijvoorbeeld met factoring. Laat je adviseren als je voor jouw bedrijf tot een goede mix van financiering wilt komen.

Meer weten over de totstandkoming van deals of de fit tussen ondernemer en investeerder? Lees het onderzoek: https://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=128767

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s