Geen geld van de bank: Andere manieren om aan geld te komen – De Ondernemer

Ondernemers hebben nauwelijks zicht op alternatieve financiering, zo blijkt uit mijn onderzoek uit 2015. Ze beseffen ook niet dat de eerste vraag die ze zichzelf moet stellen, is: waar heb ik het geld voor nodig? Voor een nieuw bestelbusje is een lening namelijk prima, maar als je een nieuw bedrijf wilt beginnen, moet je naar business angels of venture-capitalfondsen.

Zo gebruik je krediet, meestal de goedkoopste financiering, voor zaken met weinig risico, zoals de aanschaf van bedrijfsmiddelen die de geldschieter in onderpand zou kunnen nemen. Banken doen dat, maar er zijn tegenwoordig ook gespecialiseerde kleinere bedrijven voor leasing en factoring. Soms kun je al op basis van een uitstaande factuur geld lenen.

Microkredieten

Heb je een kleine lening nodig? Dan is Qredits misschien wel interessant voor jou. Deze stichting, waar de grote banken en de overheid achter zitten, is opgericht om ondernemers te helpen met microkredieten. De afgelopen jaren is de kring van klanten uitgebreid. Vooral voor starters is het een goed alternatief.

Aandelen uitgeven

Voor investeringen als een overname, het aanboren van een nieuwe markt of het beginnen van een bedrijf heb je financierders nodig die meer risico’s willen nemen. Doorgaans investeren zij in ruil voor aandelen in je bedrijf. Zij mikken erop dat jouw bedrijf meer waard wordt, maar willen na een aantal jaren wel hun aandelen weer kunnen verkopen. Dat kan aan de ondernemer zelf zijn, of aan een andere investeerder.

Crowdfunding

Een andere financieringsvorm is crowdfunding. Bij deze vorm leggen veel particulieren kleine bedragen in. Er zijn vier vormen: mensen schenken geld, omdat ze een initiatief toejuichen, betalen alvast vooruit voor een product dat pas later geleverd wordt, lenen geld dat na verloop van tijd met rente wordt terugbetaald of worden aandeelhouder. Speciale bureaus kunnen je de weg wijzen.

Aan de slag

Financiering is ingewikkeld. Maar door je erin te verdiepen en het gewoon te doen bouw je ervaring op. Succes!

https://www.deondernemer.nl/weblogs/item/geen-geld-van-de-bank-andere-manieren-om-aan-geld-te-komen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s