Geld om te groeien – RTL Nieuws

06 maart 2017 Een ondernemersplan is een goed begin, maar wie echt wil groeien zal financiering nodig hebben. Hoe moeilijk of makkelijk is het om financiering te vinden? Een adviseur van de KvK Financieringsdesk beantwoordt vijf essentiële vragen.

Martijn Lentz is werkzaam als adviseur van de KvK Financieringsdesk. Hij organiseert webinars over het onderwerp, ontwikkelt online producten en heeft inmiddels talloze ondernemers telefonisch te woord gestaan. Lentz zegt dat in het begin van zijn gesprekken met ondernemers eigenlijk altijd dezelfde vraag wordt gesteld: ‘Hoe kom ik aan geld?’. “Maar daarna kan zo’n gesprek alle kanten opgaan.”, aldus Lentz. “Want het gaat niet om de vraag hoe je aan geld komt, maar waar je het voor nodig hebt.”

Met wat voor soort ondernemers krijg je als adviseur te maken?

Lentz: “Ongeveer een derde van de ondernemers die bij ons aankloppen zijn starters die geen enkele ervaring hebben met het vinden van financiering. Voor hen is het vooral van belang duidelijk te maken dat ze een plan moeten hebben. Een op de zes zoekt financiering voor innovatie of om uitbreidingsplannen te realiseren. Dan heb je ook nog een vijfde van de ondernemers die in zwaar weer verkeert en geld zoekt om te overleven. Om een indruk te geven: we voeren met de KvK jaarlijks zo’n tienduizend adviesgesprekken van een half uur tot een uur.”

De KvK brengt het Geldboek voor ondernemers uit. Wat staat hierin en wat hebben ondernemers daar aan?

Lentz: “We brengen het Geldboek uit sinds 2003. Het is een naslagwerk dat ondernemers kunnen gebruiken om allerlei dingen op te zoeken. Denk aan advies over begroten, bedrijfskosten en het voorkomen van financiële problemen. We werken samen met partners bij het samenstellen. Het Geldboek wordt jaarlijks geactualiseerd en is gratis.”

Een financieel plan maken: hoe gaat dat in z’n werk?

“De essentie is dat je als ondernemer begint met het vaststellen van je financieringsbehoefte. Hiervoor maak je eerst een exploitatiebegroting en een investeringsbegroting. Uit die twee dingen komt een concreet bedrag. Hiermee kun je vervolgens aankloppen bij de bank. Maar daar loop je als beginnende ondernemer gelijk tegen een probleem aan: je kunt de bank nog weinig zekerheid bieden dat je het geleende bedrag ook daadwerkelijk kunt terugbetalen, zeker als je geen pand hebt of machines als onderpand. Maar daar zijn andere wegen voor te bewandelen, zoals bijvoorbeeld de investering van een business angel.”

Meer informatie over een financieel plan? Kijk hier.

Er zijn verschillende financieringsvormen. Wat zijn de mogelijkheden en hoe kies je de vorm die het best bij je past?

“Kredietverstrekkers financieren op basis van zekerheden. Dat is ook de reden dat veel beginnende ondernemers nul op het rekest krijgen bij de bank. Als die onzekerheid te groot is, kunnen ondernemers elders aankloppen. Kijk bijvoorbeeld naar crowdfunding, business angels, venture capitalfondsen of zelfs –al geldt dat vooral voor bedrijven die een wat grotere financieringsbehoefte hebben- een beursgang. Wij verstrekken hier veel advies over. Wie aandeelhouders het bedrijf binnenhaalt, haalt ook invloed binnen en levert zeggenschap in. Door het organiseren van webinars en dergelijke, proberen we de consequenties van al dit soort keuzes goed tussen de oren te krijgen.”

Alle mogelijkheden zijn hier te ontdekken.

Vragen ondernemers wel eens om het onmogelijke, of is er vaak meer mogelijk dan je denkt?

“Wat ondernemers meestal onderscheidt van de rest van de mensheid is een tomeloos optimisme. Als je niet positief bent en niet in je eigen product gelooft, dan lukt het ook niet om te slagen. Maar daar zit ook een keerzijde aan. Soms hebben ondernemers de neiging om hun eigen kansen te positief in te schatten. Als ik zo’n plan onder ogen krijg verdubbel ik de kosten en de ingeschatte tijd om het plan te realiseren. Dat is vaak reëler. Ook adviseer ik om plannen af en toe even weg te leggen. Kijk er later nog maar eens naar. Het punt met financiering is dat je er ervaring mee moet opdoen. Bouw een relatie op met financiers. Beschouw het als een tweede baan. En denk aan de toekomst. Als je echt wil groeien, zijn er vaak meerdere financieringsrondes nodig. Wie eenmaal ervaring heeft met het vinden van geld, zal daar later zeker van profiteren.”

Bekijk het artikel op rtlnieuws.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s