‘Financiële kennis ondernemers ondermaats’ – ANP

Ongeveer de helft van de ondernemers is onzeker over de eigen financiële kennis. Vooral bij het inschatten van de winstgevendheid op langere termijn schiet de kennis vaak te kort.

Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) dinsdag op basis van onderzoek onder een kleine 1.700 zelfstandigen en kleine tot middelgrote ondernemingen. De helft van de ondernemers zegt niet goed op de hoogte te zijn over fiscale wetgeving. Een iets groter deel zegt onvoldoende te weten over de basisprincipes van onder meer de balans en winst- en verliesrekening en over de benodigde cijfers voor een rentabiliteitsprognose.

Het gebrek aan overzicht heeft volgens de KvK bij de helft van de zzp’ers en zes op de tien mkb’ers de afgelopen drie jaar tot ongewenste situaties geleid. Zo heeft een kwart van de ondernemers wel eens privégeld gebruikt om een gat te dichten en heeft twintig procent te maken gehad met een gebrek aan nieuwe klanten. Ook betalingsachterstanden zijn ruim een op de zes ondernemers geen onbekend verschijnsel.

De KvK gaat naar aanleiding van het onderzoek meer doen aan voorlichting over de financiële kanten van ondernemerschap. Zo zullen er meer online cursussen worden aangeboden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s