Ai. Helft van de ondernemers snapt eigen balans niet

Is ook lastig
Althans, dat zeggen wij niet, dat zegt de Kamer van Koophandel. Deze vroeg aan 1.676 ondernemers (waaronder 985 zzp’ers en 691 mkb’ers) wat zij nu eigenlijk van hun eigen kennis van geldzaken en financiën vinden. Welnu, de helft van de ondernemers zegt nog niet zo zeker te zijn over zijn eigen financiële begrip.

Vooral opvallend aan het onderzoek (pdf) is dat 52% van de ondervraagden onzeker zegt te zijn over zijn kennis over de basisprincipes van de balans en de winst- en verliesrekening. Is toch iets wat er – als het goed is – ingeramd is tijdens de economielessen op de middelbare school. Daarnaast geeft slechts 52% aan op de hoogte te zijn van hoe deze worden opgesteld. Verder zegt 49% nog wel een lesje in fiscale wetgeving over de inkomstenbelasting te kunnen gebruiken, en weet 54% weinig van de rentabiliteitsprognose (=hoe winstgevend een bedrijf in de toekomst is). Daarentegen zeggen ondernemers meer af te weten van investeringsanalyses (96%) en liquiditeitsprognoses (82%), zoals u hierboven kunt zien.

Minder opvallend? De gebrekkige pensioenkennis van ondernemers. We weten immers dat maar liefst een half miljoen zzp’ers geen pensioen opbouwt, en dus vooralsnog slechts een AOW’tje in het vooruitschiet heeft. Dat was voor het kabinet overigens reden om onlangs voor te stellen pensioensparen voor zzp’ers verplicht te stellen, maar dat viel niet echt lekker bij de ZZP-goegemeente. Uit het rapport van de KvK blijkt dat 83% van de ondernemers op de hoogte is van het feit dat ze zelf voor hun oudedagsvoorziening moeten zorgen. Toch heeft slechts 57% een eigen pensioenpotje, en bekijkt maar 41% jaarlijks zijn pensioenvoorziening. En dat stemt weinig vrolijk, net zoals de gaten in de financiële kennis van ondernemers dat niet doen. Want, zo luidt de verrassende conclusie van de KvK, ondernemers met veel verstand van geldzaken zouden beter presteren dan zelfstandigen zonder deze kennis. Om de financiële kennis van zzp’ers en mkb’ers bij te spijkeren gaat de KvK daarom nog meer inzetten op voorlichting over basiskennis. Of, zoals de KvK het zelf zegt, ‘een ondernemer is nooit uitgeleerd want financieel inzicht vraagt om permanente educatie.’

http://daskapital.nl/2016/11/ai_helft_van_de_ondernemers_sn.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s