Mkb’ers laten starterslening en crowdfunding links liggen – FD

Kleine ondernemers en zelfstandigen hebben vrijwel geen ervaring met nieuwe financieringsvormen zoals de starterslening, crowdfunding en het overbruggingskrediet.

‘Ondernemers kiezen vooral voor traditionele financieringsvormen en als die zoektocht spaak loopt, haken de meeste ondernemers af’, zegt bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk van Kamer van Koophandel. ‘Door onbekendheid worden nieuwe financieringsmogelijkheden nog nauwelijks gebruikt.’

Financieringsvormen

Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) dat in samenwerking met de Hogeschool Utrecht is uitgevoerd onder zzp’ers en kleine mkb’ers. De rondvraag ‘Behoefteonderzoek en analyse mkb-financiering’ werd gehouden in het tweede kwartaal van 2015.

Ruim 3100 ondernemers deden mee aan het onderzoek naar financieringsvormen: 1700 zzp’ers en 1400 mkb’ers. De gemiddelde omzet van de deelnemende mkb-bedrijven lag ruim onder de €0,5 mln.

Van de zelfstandigen had 21% in de afgelopen twaalf maanden behoefte aan financiering, van de mkb’ers was dat 39%. Zij hadden vooral geld nodig voor het aanschaffen van bedrijfsmiddelen, werkkapitaal en de herfinanciering van schulden. Zzp’ers hadden een bedrag nodig dat gemiddeld lager was dan €50.000, mkb’ers hadden bijna een ton nodig.

Banklening

Groeifinanciering – zoals voor innovaties, het voorfinancieren van grote opdrachten en groei van het personeel – komt op de tweede plaats, met bedragen tot €500.000.

Traditioneel stappen ondernemers eerst naar de bank. Maar dat leidt lang niet altijd tot resultaat. Veel ondernemers, 66% van de zzp’ers en 52% van mkb, die in het afgelopen vijf jaar een of meerdere aanvragen indienden bij een bank of andere instellingen, kregen te maken met een afwijzing. De belangrijkste redenen voor een afwijzing waren onvoldoende onderpand, een te lage solvabiliteit, een te lage omzet en te weinig opbrengsten voor de bank van de kredietverschaffing.

Hypotheek

De ondernemers kregen in het online-onderzoek van de KvK en de hogeschool 24 financieringsvormen en 14 overheidsregelingen voorgelegd. In de top5 van meest gebruikte financieringsvormen staan de hypotheek, de reguliere banklening, het verhogen van de rekening-courant, de lening van familie en vrienden en de vooruitbetaling door klanten. Als die mogelijkheden niets opleveren, dan laten vrijwel alle ondernemers het er bij zitten, is een van de opvallende uitkomsten van het onderzoek.

Slechts een tot drie procent van de ondernemers en zzp’ers maakt wel gebruik van alternatieve financieringsvormen zoals overbruggingskrediet, operationele leasing, een starterslening en crowdfunding. Alternatieve financieringsvormen zoals Qredits, Kredietunies of business angels zijn vrijwel onbekend bij kleine ondernemers.

Kleinschalige Investeringsaftrek

De Kleinschalige Investeringsaftrek blijkt de meest populaire overheidsregeling te zijn: 18% van de zzp’ers en bijna 30% van de mkb’ers maakt er gebruik van. De kennis en het gebruik van de overige dertien overheidsregelingen is veel minder, constateren de onderzoekers.

Familiebedrijven dienen vaker een financieringsaanvraag in dan niet-familiebedrijven. Hun kans op toewijzing is ook tweeënhalf keer groter dan niet-familiebedrijven. Dit geldt overigens alleen voor bedrijven die door de eerste generatie van de familie worden geleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s